The Swedish meatball

Köttbullar på svensk nötfärs

Köttbullarna hamnar gärna på topp-tre-listan tillsammans med julskinkan och sillen när svenskarna ska svara på vad som är viktigast på julbordet. Men, till skillnad mot vad man kanske kan tro, har köttbullarna inte funnits så väldigt länge på de svenska julborden. Först i 1970-talets kokböcker kan man hitta köttbullar i julsammanhang.

Köttbullar anses vara en svensk nationalrätt, men finns över hela världen i olika tappning och innehåll. Och när i historien de kom in i de svenska hushållen finns det många varierande teorier kring. En av dem är att Karl VII tog hem receptet efter att ha suttit flera år i exil i Turkiet…

Vi på Hoodifood lagar klassiska köttbullar som vi serverar med gräddsås, pressgurka och rårörda lingon. Hemligheten – som snart alltså inte är en hemlighet längre – med våra köttbullar är att vi finhackar löken och låter den fräsa och kokas in med öl(!) innan den blandas med den svenska nötfärsen. Det ni!

Medan vi preppar löken, står ströbröd och sväller i mjölk för att ge köttbullarna den extra fina konsistensen. Ägg, salt och peppar tillsätts innan hela härligheten blandas ihop. Och det här är ett viktigt moment – att blanda smeten ordentligt, hellre för mycket än för lite för att inte få för kompakta köttbullar. Allt det här har vi lärt oss av vår mästerkock Johan Fors som en  gång i tiden skapade grunden för det här receptet under hans tid som köksmästare på Sturehof.

 

När vi ska göra riktigt många köttbullar på en gång, bakar vi av dem i ugnen på en plåt, och steker dem i smör i stekpanna precis innan servering. (Att baka dem på plåt gör också att de garanterat behåller sin fina handrullade form). Bra knep inför julförberedelserna!

Vill du testa vårt (tidigare hemliga) recept? Varsågod, klicka här! 

Andra kända köttbullar:
”Den flygande köttbullen” kallades en av våra tidigare stora handbollsstjärnor; Ljubomir Vranjes, som trots sin ringa längd tog stor plats som spelfördelare i svenska landslaget.
”Det regnar köttbullar” – en datoranimerad film från Sony Pictures om en uppfinning som går över styr och börjar skjuta ut köttbullar över hela världen.

Lycka till med rullandet!

Lena Sandström
Head of marketing & sales
Hoodifood