Skärbrädor

Skärbrädan är nog den enskilda utrustningsdetaljen som avslöjar kockens erfarenhet och skicklighet. Nuförtiden är det många som har väldigt avancerade köksmaskiner hemma, superfina japanska knivar och har läst på om både lågtemperaturtillagning, mjölksyrning osv. Men skärbrädorna, vad hände där?

En rutinerad kock har en ordentlig skärbräda, minst 60*40cm, alla andra är amatörer. Nu kanske ni tycker att jag överdriver och raljerar men det är inget skämt.

Mindre skärbrädor duger till att skiva upp en limpa eller citronerna till GT’n på helgerna men inte mer än så. Skärbrädan ska hållas ren så man kan ha sina råvaror på dem utan att de blir nedsmutsade av andra produkter. Får inte råvarorna plats på skärbrädan blir det genast mycket svårare, det är mycket lättare att hålla skärbrädor rena än köksbänken. Och det är mycket lättare att jobba effektivt med råvarorna om man har hyggligt gott om plats. Men hur gör man då med diskning av skärbrädor undrar ni, en så stor bräda får ju inte plats i diskmaskinen. Nej, det gör den inte, men samtidigt hinner man inte köra diskmaskinen mellan varje gång man byter produkt på skärbrädan utan måste ändå diska den för hand. Det är klart man kan ju ha fler små men det hjälper ju inte för att ha bra med plats på brädan att arbeta.

En separat liten bräda för lök och vitlök då, det kan man väl ändå ha, de ger ju smak annars till annat? Gör de, försvinner inte smaken när du diskar brädan? Och måste du ha vitlöken på båda sidorna av skärbrädan? Ordentliga skärbrädor kan du använda båda sidorna på och då är problemet löst.

 

Trä eller plast, vad ska man ha? I professionella kök används idag nästan uteslutande plast. Men de kan både få plats med dem i diskmaskinen, ha färgkodade skärbrädor för olika råvaror och skicka dem till sliperiet när de blir repiga. Hemma kanske vi kan ha olika brädor för olika råvaror om vi har plats att förvara dem men det är mycket svårare att slipa en plastbräda hemma än en träbräda. Eftersom de ändå inte ska få plats i diskmaskinen tycker jag absolut att man ska ha träskärbrädor hemma. Sköt om den, slipa den när den blir repig, olja in den med jämna mellanrum och se till att den torkar ordentligt efter disk så slår den sig inte och håller länge.

 

Så vill du framstå som ett proffs, köp EN skärbräda av trä, en STOR.