Sista-minuten-tips inför jul

Halstrad gravlax med saffranskokt fänkål, syrad grädde och forellrom

 

Halstrad lättgravad lax med saffransinkokt fänkål, syrad grädde och forellrom – där har ni mitt sista-minuten-tips för alla som stressar över julmaten. Skippa sillen, ägghalvorna, grisfötterna, revbenspjällen, lutfisken, prinskorven, 

det kallskurna osv. Satsa på att laga en god rätt och sitt ner i lugn och ro med ditt sällskap istället, vem blir gladare av ett överflöd av mat och rester i kylskåpet hela vägen fram till nyår?

 

Ni ska få hela receptet av mig, det kanske låter avancerat men jag lovar, det är superenkelt och är klart på en kvart, typ. Vill du ändå ha hela julbordet kan du göra denna rätt som en del av det, som enda laxrätt!


Julbord

Jag serverar gärna julbordet på tallrik istället som buffé. Det är mycket lättare att beräkna hur mycket mat som behöver köpas hem och det är trevligt att äta. Jag ser ofta hur många som äter julbord lägger på allt möjligt på samma tallrik, sill, lax, revben och ma

rsipangrisar. Det blir inte särskilt gott. Mitt julbord skulle kunna serveras så här, en tallrik i taget:

 

En tallrik med inlagd sill, matjessill och senapsmarinerad böckling, nykokt potatis direkt ur kastrullen.

 

En tallrik med laxrätten (se recept här nedanför).

 

En tallrik med julskinka, kallrökt renstek och apelsin/grönkålssallad. Samtidigt på bordet: köttbullar och janssons frestelse, ugnsrostad rödkål med äpple och hasselnötter.

 

Chokladmousse med smulade pepparkakor och glöggelé.

 

Mandelmusslor med valfri sylt och lättvispad grädde.

 

Alla har ju sina favoriter och traditioner och ju fler man är som äter tillsammans desto fler rätter riskerar det ju att bli. Men se till att begränsa er, det viktigaste är väl ändå inte vad man äter utan att man har trevligt tillsammans.

 

Här kommer receptet på laxen:

 

4 personer

100-200g laxfilé

Salt

Strösocker

80g Fänkål

1 st Saften från apelsin

0,5 g Saffran

1 dl Syrad grädde, Arlas vispbara

40g Forellrom

Dill eller grönkål som garnering

 

Skär laxfilé i önskad portionsstorlek. Krydda med salt och socker. Låt det ligga och dra i 10 min innan du steker.

 

Ansa en fänkål och skär i 4-6 klyftor beroende på storlek av kålen. Lägg i en kastrull med saften av en apelsin och 0,5 g saffran samt lite salt. På med ett lock och koka tills fänkålen är mjuk.

 

Halstra laxen i torr stekpanna tills den är så pass stekt du önskar, skär fänkålen i mindre bitar, lättvispa Arlas syrade grädde och arrangera alltsammans på tallrikarna med några små klickar forellrom. Garnera med dill eller färsk grönkål om det är som enskild rätt.

 

Ät en God Jul!

 

OM JOHAN:
Johan Fors, 45, är utbildad kock och har arbetat inom Stockholms främsta restaurangvärld hela sitt yrkesliv, bland annat på Operakällaren, Sturehof och Gondolen. Han var även ansvarig köksmästare på båda svenska princessbröllopen. Med hans gedigna erfarenhet och oändliga kunskap om kök och livsmedel tar han nu det relativt nya konceptet om delningsekonomi och hemmaverksamhet vidare ut i världen via plattformen Hoodifood, där han utbildar kockar att driva matförsäljning från sina egna hemmakök.