Sänk farten, känn doften, smaka & njut, både när du lagar och äter!

HOODIFOOD Matfilosofi

Hoodifoods matfilosofi. God, näringsrik, vällagad, hållbar & omsorgsfull!

Vad vi äter är en så stor del av våra liv, måltiderna är en stor del av vårt sociala umgänge då vi kan sitta samlade och prata om sådant vi annars kanske inte hinner. Många av våra högtider och ceremonier kretsar runt maten. Maten ger oss njutning men också naturligtvis livsviktig näring för att vi ska fungera och må bra. Dessvärre snurrar tiden allt fortare för oss, vi blir mer specialiserade på vad vi gör och kan och någonstans i detta har vi tappat bort kunskap om matlagning. Kanske har vi med det också prioriterat ner värdet av vällagad mat. Matlagningen ska gå snabbare och snabbare, vi har behov av att äta i farten och har då lagt oss till med vanor som skapar kostrelaterade sjukdomar. Allt fler blir överviktiga och feta, antalet diabetesdiagnoser ökar och det dyker nu upp fler och fler rön om att kosten påverkar fler kroppsfunktioner och sjukdomar än vi tidigare förstått. Idag är det fler personer i världen som dör av övervikt än av svält!

Vi behöver hitta tillbaka till en sundare kosthållning, vi behöver låta maten få ta sin tid – både att laga men även att äta. Vi tror att maten ska lagas på naturliga råvaror från grunden där vi själva kan kontrollera vad som är i den. Skulle vi stanna upp lite i tillvaron varje dag, tänka igenom vad, när och hur vi äter skulle med all säkerhet vår stressnivå gå ner samtidigt som vi skulle äta, och därmed må bättre.

Vi vet att vi behöver minska vår köttkonsumtion och äta mer grönsaker. Vi tror inte att vi kan omvända världen över en natt och kommer därför att fortsätta att erbjuda kötträtter samtidigt med vegetariskt. Däremot kommer vi i Hoodifoods rätter att lägga till mer och mer vegetabiliskt och samtidigt minska på mängden animaliska produkter. Kött- och fiskrätterna kommer således att finnas kvar inom överskådlig tid om än med mindre andel animaliskt protein. Portionsstorlekarna totalt sett kommer fortfarande att vara mättande.

Vegetarisk rätt rödbetor

Rödbetor med getost och potatisgratäng

Ät hellre mindre portioner av råvaror med hög kvalitet än stora lass med skräp. Kvalitativa råvaror som är producerade av en bonde som brinner för sin produkt, tillagade med omtanke om smak och näringsinnehåll blir både godare, roligare att äta och får oss att må bättre.

Vi kommer under ett antal veckor här på bloggen beskriva vår matfilosofi mer ingående. De ord vi utgår ifrån, som jag kommer att förklara vår innebörd av är:

  • God

  • Näringsrik

  • Vällagad

  • Hållbar

  • Omsorgsfull

Så tills vi hörs igen, stanna upp ett tag, fundera på vad du kan göra för att nästa måltid ska bli lite lugnare, bättre, godare och på så sätt få dig att må (ännu) lite bättre.

Allt gott!
Johan Fors

OM JOHAN:
Johan Fors, 45, är utbildad kock och har arbetat inom Stockholms främsta restaurangvärld hela sitt yrkesliv, bland annat på Operakällaren, Sturehof och Gondolen. Han var även ansvarig köksmästare på båda svenska princessbröllopen. Med hans gedigna erfarenhet och oändliga kunskap om kök och livsmedel tar han nu det relativt nya konceptet om delningsekonomi och hemmaverksamhet vidare ut i världen via plattformen Hoodifood, där han utbildar kockar att driva matförsäljning från sina egna hemmakök.