Näringsrik(tig) mat

SÅ NYTTIG & NÄRINGSRIK SOM MÖJLIGT

Näringsjägare, nutritionister och dietister har väl alla samma egentliga mål, att se till att vår mat är så nyttig och näringsrik(tig) som möjligt. Utifrån deras kunskaper och teorier skapas olika rekommendationer och dieter. Och dieter i all ära, maten kan vara hur nyttig som helst i teorin men om man inte äter den så får man ju inte till sig näringen. För mig måste näringsriktig mat också vara god, annars kommer vi sluta äta den. Min uppfattning är att svenskar rent allmänt gärna provar nya saker och i dessa tider inte minst nya “dieter” men tycker vi inte att det är gott slutar vi.

KÄNN EFTER VAD DU MÅR BRA AV – LAGA MATEN VÄL FRÅN GRUNDEN

Vilka teorier och dieter ska vi tro på? Det skrivs spaltkilometer i media och ges dagligen ut böcker om vår kost. Många bygger på ungefär samma kunskaper men vissa känns helt motstridiga. Ska man gå på livsmedelsverkets kostråd som fortfarande är ganska kolhydrattunga eller är LCHF framtiden? Är frukosten dagens viktigaste mål eller ska man förlänga nattens fasteperiod med att hoppa över frukosten? Och hur ska man kunna ha koll på alla olika vitaminer, mineraler, proteiner och vilket behov jag faktiskt har.

Jag tänker att om maten jag äter är lagad från grunden på naturliga råvaror av god kvalitet samt varierad i både typ av råvaror, färg och tillagningsmetod så kommer jag ganska långt. Jag ser inget självändamål i att välja bort råvaror, hellre välja till det som är bra. Utgår jag från en vällagad maträtt som alla tycker om kan jag lägga till en ny “nyttigare” del till rätten och på så sätt skapa nya vanor.

VÄLJ BRA RÅVAROR – DET BILLIGASTE ÄR OFTAST INTE DE BÄSTA

Det jag faktiskt väljer bort är industriellt processade produkter. Produkter som är fyllda med vatten och stabiliseringsmedel för att det är billigare, socker och snabba kolhydrater för att skapa ett sug efter mer. Varor som är framtagna med största fokus på att de ska vara billiga, blir sällan vare sig goda eller nyttiga. Jag återkommer alltid till samma sak, ät bättre kvalitet så behövs inte lika stor mängd. Titta inte på kr/kg när du handlar mat, fundera på kr/näringsmängd istället. Läser man på lite om hur mycket av de olika näringsämnena kroppen faktiskt behöver inser man snabbt att man kan flytta över kostnad för protein till massor av grönsaker genom att äta mindre portioner kött och fisk och mer grönsaker. Sammansatta produkter (typ hel och halvfabrikat) med lågt kg-pris innehåller ofta mycket vatten och lite näring vilket gör dem dyra i kr/näringsmängd.

Tänk om vi i framtiden i livsmedelsbutikerna kunde få till ytterligare ett jfr-pris; kr/dagsbehov.
Allt gott,
Johan Fors, Hoodifood