Hej från oss!

Hoodifood team

Hej alla!
Bella här, medgrundare till Hoodifood som nu mest jagar våra kockar för Instagrambilder! Det har gått exakt tre år sedan vi körde ut de första Hoodifoodrätterna i Nacka. Idén om att laga mat hemma och dela med mig till grannarna föddes ett par månader tidigare när jag stod vid spisen och samtidigt hyrde ut vårt hus på Airbnb. Jag fick en romantisk idé om att laga lite extra mat till mina grannar som stressade hem efter jobbet till fotbollskörningar och allt som hör familjekaoset till. Vi skulle starta Airbnb för mat. Färdig, hemlagad, varm och nyttig mat från kockar i sitt närmaste grannskap. Min man Johan började skissa på hemsidan redan samma kväll.

2015 verkar ha varit delningsekonomins guldålder – folk hade just börjat vänja sig vid idén att agera chaufför åt någon annan eller låta någon annan flytta in i ens hem för en vecka eller så, medan världens olika myndigheter inte riktigt ännu hunnit ikapp för att sticka hål på denna härliga sociala bubbla. Men snart var de där, hack i häl och slängde böter på uppåt hundra tusen euro i Berlin på någon som hyrde ut sin lägenhet, följt av Barcelona och New York. Det blev olagligt att dela bil via Uber Pop och svenska Skatteverket lade snabbt till en klausul som säger att hobbykockar som säljer mat från hemmaköket ska bedrivas som vilket företag som helst: moms, arbetsgivaravgifter och alla skatter under den svenska himmeln.

Johan Fors, vår köksmästare
Samtidigt blev min romantiska idé om att kockar skulle “laga lite extra” snabbt kantad av logistikproblem (paketering, tajming och kunskap om vad som håller kvalité under transport), frustration (fotografering, textpresentation, mm) och till slut uppgivenhet. Till vår räddning kom Johan Fors (f d köksmästare på bl.a. Operakällaren och Sturehof) in och rörde om i grytan. Med sig hade han en oändlig kunskap om inte bara mat och restaurangdrift utan även lagar och regler kring skatter, miljö och hälsa. Ambitionerna ändrades till att bli en kedja av hemmakockar som erbjuder en fast meny av den bästa maten i områden där utbudet på färdigmat är begränsad.

Bästa maten lagad av de bästa kockarna till rimliga priser – ja, rimliga så klart med tanke på alla skatter och avgifter. Kockar glada, kunder glada, Skatteverket glada, alla glada!

Lena, vår marketing supergirl
En särskilt glad kund var Lena Sandström som snabbt blev en av våra glada kockar. Med ett förflutet i olika marknadsroller i finansbranschen la hon alltid ut trevliga inlägg i våra lokala Facebookgrupper och sprutade idéer om hur vi skulle kunna få ut vårt budskap. Och nu i höstas lyckades vi håva in henne som marknads- och kommunikationsansvarig på Hoodifood. Vilken fullträff! Vilket team!

Så här är vi: Bella, Johan, Lena och Johan, och tillsammans med alla våra fantastiska kockar hoppas vi få leverera världens bästa grannmat, neighborhood food, Hoodifood!